UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Nem meglepő, hogy sokak szerint az úszás sok sportággal szemben prioritást érdemel. Teljesen jogos igény az, hogy ez a mozgásforma, sportmozgás az elsők között legyen, amelyet a gyermek kipróbál és megtanul.

 

Mikor érdemes elkezdeni? 

Magát, az oktatást sok tényező befolyásolja, mint pl. a gyermek érettsége, hozzáállása, motiváltsága - csak, hogy legfontosabbakat említsem. A gyerekek koncentrációja 3,5-4 éves kortól már elég fejlett ahhoz, hogy a lényegi információk célba érjenek. Természetesen az oktatás játékos formában zajlik, de szükséges bizonyos mértékű fegyelmezettség a sikerhez.

A felső korhatár pedig… Olyan nincs. Ha Ön elhatározza, hogy meg szeretne tanulni úszni, akkor csupán a befektetett időn és energián múlik, hogy mikor élvezheti az úszás nyújtotta örömöket. Bizonyos betegségben szenvedőknek pedig (pl. ízületi bántalmak, túlsúly, allergia, asztma) kifejezetten ajánlott az úszás, ami a legelérhetőbb, legkézenfekvőbb megoldás a mozgásra.

 

Hogyan zajlik az oktatás?

A tanulók először a hason és háton siklást, illetve a gyorsúszó lábtempót sajátítják el. Emellett olyan vízbiztonsági gyakorlatokat is végeznek, amelyek megteremtik a biztos alapot a továbblépéshez. Ezek után a gyors-és a hátúszó kartempó, majd a mellúszás következik. Mindezek kismedencében történnek, amely gyerekek számára is kellemes hőmérsékletű. A nagymedencéhez szoktatás párhuzamosan zajlik, de az is egyénfüggő, hogy kit mikor „dobjunk mélyvízbe”. Persze nincsenek merev szabályok, az egyéni igényeket mindig szem előtt tartom, és fontosak számomra visszajelzések is, ugyanis a várt eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen egyfajta bizalmi viszony a tanulók, a szülők és köztem.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni?

Nos, erre a kérdésre nehéz pontos választ adni. A siker leginkább a rendszerességtől, a kitartástól és az érettségtől függ. Általában, ha „nulláról” kezdjük, kb. 1 év alatt jut el valaki a mélyvízig, de ez lehet fél, vagy másfél év, sőt ideális esetben akár két-három hónap is. Nyáron általában mindenkinek több ideje jut erre, olyankor lehet kicsit „megsürgetni” a tanulást. Nagyobb gyakoriság esetén természetesen gyorsabb a tanulás folyamata, gyorsabb a bevésődés, a mozdulatok készségszintre emelése.

Egyedül vagy csoportban?

A weblapom címe is utal arra, hogy melyik formát tartom hatékonyabbnak. Azonban a kiscsoportos oktatás is lehet nagyon eredményes, ami alatt maximum 3-4 főt értek. Vannak olyan típusú gyerekek, akik kifejezetten igénylik a társaságot. Ha pedig már edzésről van szó, a legjobb a kiscsoport, hiszen kialakulhat egy egészséges versenyszellem, és a jó hangulat sem mellékes szempont egy edzés alatt.

Mit jelent az úszni tudás?

A szakirodalom szerint az tud úszni, aki 200 métert folyamatosan, vízbiztosan meg tud tenni. Gyakorlatban nagy előrelépés, ha mélyvízben viszonylag helyes tecnikával 50 métert megállás nélkül úszik a tanuló. Ehhez azonban hozzá tartozik, hogy félelem nélkül beugorjon a mélyvízbe, ne jelentsen gondot egy váratlan esemény (pl. véletlen víz alá kerülés) adekvát lereagálása.

Mit kell hozni?

Az úszófelszerelés nem áll többől, mint a fürdőruhából, úszósapkából, papucsból, törölközőből. Az úszószemüveg nem kötelező, de én a pártolom. Jobb, ha nem csípi a víz a szemet, és a tanulók tisztán látják, hogy mi minden történik a víz alatt.

Mennyi ideig tart egy foglalkozás?

Az órák időtartama általában 45 perc. Azért használtam az általában szót, mert nincs mindenki mindig kirobbanó formában, nem vagyunk robotok, így eltérhetnek az órák akár pluszban akár mínuszban, attól függően, hogy ki mit bír az adott napon.

Hol? Mikor?

Hétvégén a Komjádi uszodába várom  a tanítványokat. Időpontegyeztetés telefonon: +36303837886