UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Kezdőként azt hittem, hogy a felnőttek úszásoktatása semmi másban nem különbözik a gyerekekétől, talán annyiban, hogy lehet szakszavakat és összetett mondatokat használni :-) Erre azonban rácáfolt a gyakorlat.

Tapasztalataim alapján a következőket tudom összefoglalni a felnőttek úszásával kapcsolatban.

Aki teljesen kezdőként jön hozzám, nincsenek elképzelései a majdani úszni tudásáról és speciális céljai sincsenek, annak általában azt szoktam ajánlani, hogy célozzunk meg a mellúszást és a hátúszást. Ez párhuzamosan zajlik, teljesen változó, hogy ki milyen gyorsasággal tanul meg siklani hason, háton, azután pedig a technika elsajátítása is egyénenként változó. Valamint az is, hogy ki milyen pontossággal tanul meg egy-egy mozdulatot. Természetesen 40-50-60 évesen nem várható el senkitől, hogy versenytechnikával szelje a habokat (persze erre is volt már ellenpélda, csak hogy lássam a szakma gyönyöreit és mindig legyenek újabb és újabb sikerélmények). A felnőtt szervezetnek (sajnos) már vannak korlátai, az ízületek már nem mindig működnek teljes terjedelmükben. Erre jön rá, hogy kinek milyen műtétei voltak (pl. egy térdműtét után nem gondolom, hogy a mellúszást kell erőltetni), milyen bajokkal küszködik.

 

Ezért szoktam minden lelkes tanulni vágyót „kifaggatni”, hogy melyek azok a dolgok, amelyekről nekem tudnom kell (ízületek állapota, tartós betegségek, magas vérnyomás, szívbetegségek, cukorbetegség...stb.) az egészség megóvása érdekében.

 

A következő nagy kérdés, ami mindenkiben felmerül, hogy „Mennyi idő alatt tanulok meg úszni?”

Erre nem szoktam válaszolni, főleg látatlanban nem, de néha még hónapokig nem tudom, hogy mikor lesz  nagyjából vége. Tud mindenki meglepetést okozni akár pozitív, akár negatív értelemben, ezért nem megyek bele találgatásokba. Siettetni nem érdemes, ha kihagyunk egy lépcsőfokot, arra valamikor vissza kell térni.

 


Míg a gyerkőcök nagyjából hasonló ütemben tanulnak, addig a felnőttekre ezt egyáltalán nem lehet mondani. Van olyan, aki 2-3 hónap alatt megtanult 3 úszásnemet, míg valaki vért izzad 6-7 hónapig, amíg tényleg teljesen biztonságban érzi magát a vízben. Ez nagyon fontos. És azt hiszem ez a kulcsa az egész oktatásnak. Amíg nincs meg a bizalom, nincs úszás. Amint ez megvan, könnyebb a dolog.

Ebből mindeki számára kiderülhetett, itt nincs jó vagy rossz, ügyes vagy ügyetlen, csakis KITARTÁS van. Olyan nincs, hogy valaki nem tanul meg úszni.

Fontosnak tartom, hogy az óráim jó hangulatban teljenek el, ez viszont nem jelenti azt, hogy a maximalizmusomból engednék. Nem véletlenül szoktam megkapni az „őrmester” jelzőt.

Aki ezek után arra adja a fejét, hogy mégis nálam szeretne megtanulni úszni, még egy valamit tudnia kell. Az önmagukat mindentudónak képzelő „szuperedzőkkel” ellentétben nálam nincs garancia arra, hogy 5-10-15 alkalom után megtanul úszni az ember. Az az úszóoktató aki ilyenre garanciát vállal, az nem mond igazat. Minden tudásommal azon vagyok, hogy aki nálam tanul - akár egyéni, akár kiscsoportos órákon - megszeresse a vizet, vízbiztonságot szerezzen, viszonylag helyes technikával és fenntartások nélkül ússzon a mélyvízben is.

 Nemesvári Edit
magánúszás.hu

Cikkajánló

Mikor tanul már meg úszni a gyerek?

Nemesvári Edit

Az vesse rám az első követ, akinek soha nem volt még...

Hogyan tanultam meg úszni?

Nemesvári Edit

  Akasztják a hóhért… Egy úszóedző, aki azt...

Vízhez szoktatás - újrakezdés

Nemesvári Edit

Mi a helyzet akkor, ha egy kisgyermek vízhez...

Betegségek, úszás, sportolás

Nemesvári Edit

Télen sokan félnek a megfázástól, betegségektől, így inkább nem...

Vízhez szoktatás otthon - hajmosás

Nemesvári Edit

Az előző cikkekben a kisgyerekek hajmosása, és a...