UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Hány éves kortól?
Több tényezőtől függ, kb. 3,5-4 éves kortól beszélhetünk oktatásról. Szobatisztaság után el lehet kezdeni a vízzel való ismerkedést, vízben való játékos tanulást, ami pozitív hatással lehet a későbbi oktatásra.

Hány alkalommal hetente?
Minél gyakoribbak a foglalkozások, annál hamarabb tanul meg valaki úszni. Ideális, ha legalább heti kétszer részt vesznek az órán. A lényeg mindenképpen a rendszeresség.

Szemüveggel vagy anélkül?
Nem kötelező, de én „szemüvegpárti” vagyok. Biztonságot jelent, ha látják, hogy hová kell a fejet belehajtani, és mi történik a víz alatt.

Kitett fejjel mellúszás…Úszás?
Nevezhetjük annak, de nem érdemes. Nem tesz jót a gerincnek, nem nyújt igazi úszás élményt.

A szülő bent legyen-e az órán?
Véleményem szerint nem célszerű. Legtöbb gyermek másképp viselkedik szülő jelenlétében, elkalandozik a figyelme az óráról a szülő felé, vagy éppen túlságosan meg akar felelni.

Felnőtt oktatás… Nem vagyok idős ehhez?
Határozott NEM a válasz! Elkezdeni talán nehéz, viszont hatalmas önbizalom és persze önfeledt fürdőzés a tanuló jutalma. Képzelje el, hogy végre együtt úszhat gyermekeivel, ezentúl a vízpart nem csak a napozást fogja jelenteni, és bátran űzhet majd egyéb vizes sportokat is, amiket eddig azért nem próbálhatott ki, mert nem volt biztos úszástudásában.
Mindazoknak ajánlom a felnőtt foglalkozásokat, akik életük során nem tanultak meg úszni, akiknek „víziszonyuk” van, vagy csak az úszásnemek technikájának finomítása a céljuk.

Beengedhetem a gyermekemet a Balatonba/tengerbe egyedül?
Ezt a kérdést mindenki maga fogja eldönteni, de tanácsként annyit mondhatok, hogy nem biztos, hogy úgy tud úszni a gyermek, mint ahogy ő azt megítéli. Sok kisgyerek azt hiszi, hogy ha az uszodában már nagyvízben úszik azt jelenti, hogy őt nem érheti a vízben meglepetés. De érheti, mindig legyen rajta a szemünk.

Élővíz vagy uszoda?
Természetesen az élővíznek megvan a varázsa, azonban úszás céljából mindenképp az uszodát ajánlom.

Mikor dől el, hogy lehet-e versenyző a gyermekem?
Ha már valaki megtanult legalább 3 úszásnemet nagyjából helyes technikával, számos klubban lehetőség van arra, hogy napi rendszerességgel vegyen részt úszó edzéseken. Az ott elvégzett munka és a versenyeken való részvétel és eredményesség eldönti, hogy ki válik igazán sikeres versenyúszóvá.

Cikkajánló

Ami tényleg jól jön, ha úszni tanul a gyerek

Nemesvári Edit

A rendszeres mozgás már egészen kicsi kortól...

Vízhez szoktatás, Level 1.

Nemesvári Edit

Néhány írásom már szólt arról, hogy milyen...

Mit jelent az úszni tudás?

Nemesvári Edit

Azt, hogy valaki 200 métert szabályos...

Vízhez szoktatás otthon - hajmosás

Nemesvári Edit

Az előző cikkekben a kisgyerekek hajmosása, és a...

Úszás várandósan

Nemesvári Edit

Sportolni terhesen? Megőrültél? Nem félted a...