UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Elöljáróban annyit, hogy nincsenek csoda gyerekeim (sajnos vagy szerencsére). Van egy úszóedző anyukájuk, aki nem várja el tőlük, hogy élsportoló úszók legyenek (persze apukájuk is van, ő más oldalról edzi őket). „Csak” szeretném, ha szeretnék a vizet és persze meg kell tanulniuk helyesen úszni is.


Az alábbi videón a 16 hónapos kisfiammal hajat mosunk. Persze ez költői túlzás, mert haj, mint olyan, nem sok van, de hát a fejbőrt is ápolni kell.
Legtöbb gyerek, másfél éves kor körül elkezd ellenkezni minden ellen. A víz ellen is. Ő még nem ellenkezik, tűri, hogy azt csináljuk vele, amit akarunk. Nincs vele nehéz dolgunk (a vízben). Azt próbálom szemléltetni, hogy hogyan lehet óvatosan hozzászoktatni a kicsiket a vízhez. Ha csak 3-4 naponta ennyi víz éri a fejüket, már  jó úton vagyunk. Ha nagyon visít ettől, akkor lehet még kevesebb vízzel kezdeni. Vagy csak azzal, hogy a füléhez vizet löttyintünk. Vagy csak gyengéden, de határozottan megmossuk az arcát kevés vízzel.

Sokszor hallom szülőktől, hogy a gyermek víziszonyos. Leginkább az szokott lenni a következő két mondat, hogy biztos érte valami rossz élmény a fürdőkádban és nem akarja erőltetni a szülő... (a valamit...mit?) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy szerintem ilyen jelzőt, mint a „víziszonyos” ne rakjunk a gyerek nyakába. Saját dolgunkat is megkönnyítjük, ha nem ezzel védekezünk, hanem elkezdjük mielőbb megbarátkoztatni a vízzel a fent leírt módon.

Nem mondom, hogy nem igényel türelmet, de sokkal jobb, ha a hosszú téli estéken fél órát a kádban pancsolunk a gyerekkel, mint nyáron üvöltést hallgatni a strandon/tónál/akárhol, hogy víz ment az arca közelébe... Jókat lehet játszani a vízben már egész kicsi gyerekekkel is.

Cikkajánló

Egy tökéletes borús nyári nap = Simon siklik

Nemesvári Edit

Mit csinál egy borús nyári napon az úszóedző...

Felnőtt úszásoktatásról érthetően

Nemesvári Edit

Rengeteg telefont, emailt, kérdést kapok naponta...

Vízhez szoktatás, Level 1.

Nemesvári Edit

Néhány írásom már szólt arról, hogy milyen...

Kamilla (már majdnem) úszik

Nemesvári Edit

Hatalmas öröm az, amikor az ember először látja...

Mit sportoljak 30-40-50 év felett?

Nemesvári Edit

Sok felnőtt ember szégyelli, hogy nem tud úszni. Ahogy...