UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Az előző cikkekben a kisgyerekek hajmosása, és a nagy mumus, az úszószemüveg is szóba került. Most jöjjön egy példa arra, hogy egy valamivel nagyobb gyereknél hogyan kell kinézzen egy hajmosásnak a zuhany alatt.

Februárban már kitettem egy videót ide arról, hogy hogyan lehet elkezdeni a vízhez szoktatást a nagyobb gyerekeknél. A cikkben látható videóban a lányom mosott hajat fürdőkádban. Most elérkezett az idő, hogy megmutassam, hogy fél év alatt simán el lehet jutni addig, hogy a gyerek lazán beáll a zuhany alá, és ott mos hajat. Miért fontos ez? azért, mert a zuhany alatt folyamatosan folyik a víz az arcába, nem ő kontrollálja a víz mennyiségét. Viszont mégsem ijed meg, nem menekül ki, hanem nyugodt marad, és mossa a haját. Nekünk úszóedzőknek ez az állapot már ideális a valódi oktatás megkezdéséhez.

Amikor nem kell a félelmekkel foglalkozni (vizes lesz az arcom, víz megy a szemembe, és hasonlók), akkor kezdődik el a valódi munka a medencében. Ez a magabiztosság, félelemmentesség szükséges ahhoz, hogy a gyerek is kizárólag az edzőre, oktatóra tudjon figyelni, és ne torpanjon meg, ha vízbe kell tenni az arcát. Mert ugye ez elkerülhetetlen az úszásoktatás közben. Ha idáig eljutunk otthon, akkor rengeteg pénzt tudunk spórolni (nem a tandíj áráért fog vízhez szokni a gyerek), sőt, akár kudarcélményektől is meg tudjuk óvni a kölyköt, ami az oktatás első heteiben, hónapjaiban rendkívül fontos. Elég ugyanis egy rossz élmény, és hetek munkája mehet kárba. Az már csak egy kis plusz, hogy az edzőt sem kergeti a gyerek őrületbe :).

Íme tehát a cikk elején említett videó, amiben az 5 éves lányom mutatja be, hogy nagyjából milyen az ideális kapcsolat a vízzel akkor, amikor egy gyerek készen áll az oktatásra. Jó gyakorlást!

 

Cikkajánló

Teszt: Sony NWZ-W273 vízálló mp3 lejátszó

Nemesvári Edit

Érdekes teszt következik. Alapvetően érdekes,...

Betegségek, úszás, sportolás

Nemesvári Edit

Télen sokan félnek a megfázástól, betegségektől, így inkább nem...

Vízhez szoktatás (még mindig a hajmosás)

Nemesvári Edit

Víziszonyos gyerek nem létezik. Mi ragasztjuk...

Vízhez szoktatás, Level 2

Nemesvári Edit

Elöljáróban annyit, hogy nincsenek csoda...

Felnőtt úszásoktatásról érthetően

Nemesvári Edit

Rengeteg telefont, emailt, kérdést kapok naponta...