UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Sok felnőtt ember szégyelli, hogy nem tud úszni. Ahogy telik az idő egyre többen látják be, hogy célszerű levetkőzni a kezdeti gátlásokat, hiszen leegyszerűsítve, bármilyen problémával fordulunk orvoshoz, szinte biztos, hogy javasolja a rendszeres sportolást.

Nézzük csak, milyen sportok jutnak leghamarabb eszünkbe, amelyek (a teljesség igénye nélkül) viszonylag könnyen kivitelezhetők:
 
Futás: ha életünkben nem futottunk rendszeresen és van rajtunk némi súlyfelesleg is, biztos nem fogja javasolni az orvos. Ha magunktól belevágunk előbb-utóbb térdfájás lesz belőle, ha nem szakszerűen vagy nem személyi edző segítségével építjük fel az edzéseket.
 
Biciklizés: minden tiszteletem a kerékpárosoké, akik ezt a rendkívül megterhelő sportot űzik nap, mint nap. Persze ők komoly erőnléti edzéseket is végeznek a biciklizésen túl. Tehát, aki azt gondolja, hogy majd minden nap teker 4-5 km-t, az persze jót tesz magának és a környezetének, de nem helyettesíti a minden izmot megmozgató mindennapi testmozgást.  Sok mindentől függ ez is. A kerékpár minősége is számít, ha ezt szeretnénk választani mindennapi mozgásnak. A legjobb, ha edző segítségével kezdjük el a tekerést. Ő majd elmondja, hogy milyen kiegészítő edzések kellenek ahhoz, hogy hatékony legyen ez a mozgásforma.
 
Fitneszterem: ha egy laikus 40-50 éves kor felett elmegy egy terembe, azt sem tudja, hol kezdje. Nem ismeri a különböző gyakorlatok testre gyakorolt hatásait, helyes végrehajtását, ismétlés számait, pihenőidőt, stb. Egyszóval, ha nem kér segítséget, többet árt, mint használ. Egy-egy csoportos óra hasznos lehet, ha kifogunk egy jó edzőt és viszonylag kis létszámú csoportot, ahol tudnak ránk figyelni.
 
Jóga: nagy elhatározás és sok idő kell ahhoz, hogy hosszú időn át űzzük, hiszen ez nem csak egy sport, hanem életmód/filozófia - általában.
 
Túrázás, séta: hasznos és kivitelezhető, viszont önbecsapás azt állítani, hogy a heti egyszeri vagy kétszeri kiadós családi túra helyettesíti a mindennapos mozgást. (Átlagemberekről beszélek, aki szeretné a mindennapjaiba beiktatni a sportot a munka, család mellett.)
 
Úszás….
 
A víz jótékony tulajdonságairól mindenki tud, csak viszonylag keveset. Egy átlagos ember annyit tud, hogy úszni egészséges, mert a víz felhajtóereje miatt nem érezzük saját testünk igazi súlyát, és ebben ki is merül az ismeretünk. Ennél egy picit több van az úszásban. 
 
Nézzük néhány fontos információt:
 
  • légzésszabályozásra kényszerít 
  • a sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi, leszámítva persze a sakkot
  • ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó test-félre egyforma munka hárul
  • a gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni
  • a terhelés az ízületeket kímélve, de bármeddig fokozható.
Sokan úgy gondolják, hogy az úszás hizlal, helyesebben hogy amellett nem lehet fogyni. Kétségtelen tény, hogy úszás hatására jelentősen fokozódhat az éhségérzet, ill. a telítettség-érzet sokkal később következik be. Mindennek az az oka, hogy az úszáshoz meglehetősen sok energiára van szükség, óránként 500-700 kalóriát is felhasználhatunk. Mindebből adódóan az úszást nyugodt szívvel lehet a fogyókúrás programba illeszteni. 
Mindezek feltételezik, hogy az ember helyes technikával tudjon úszni legalább két úszásnemben. Amennyiben kifulladunk 3 hossz után (tehát helytelen a technika), mindenképp szükséges a megfelelő stílus elsajátítása, utána élvezhetővé és sportértékűvé válik az úszás.
 
(A cikk a csaladinet.hu-n jelent meg)Cikkajánló

Mikor tanul már meg úszni a gyerek?

Nemesvári Edit

Az vesse rám az első követ, akinek soha nem volt még...

Úszás várandósan

Nemesvári Edit

Sportolni terhesen? Megőrültél? Nem félted a...

Felnőtt úszásoktatásról érthetően

Nemesvári Edit

Rengeteg telefont, emailt, kérdést kapok naponta...

Vízhez szoktatás, Level 2

Nemesvári Edit

Elöljáróban annyit, hogy nincsenek csoda...

Úszásoktatás körkép 1. rész

Nemesvári Edit

Nem olyan őszinte a mosolyom, mint ahogyan azt...