UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Aktuális a téma most, az úszó VB idején. Minden kislány Hosszú Katinka akar lenni, ha megnő. Lehet is. Vagy nem.

Csodálom a versenyzőket, akik nap, mint nap elszántan, töretlenül róják a medencehosszokat, hogy egyszer egy világversenyen, olimpián a dobogó legfelső fokára álljanak. Nem vagyok képes felfogni, hogyan lehet évtizedeket úgy élni, hogy nincs megállás. Nincs megállás akkor sem, ha kisebb betegség, szerelmi bánat, lelki gyötrődés vagy csak szimplán rossz nap van. Az idővel és leginkább magukkal versenyeznek, küzdenek, nap, mint nap. Még úgy sem megy, hogy számomra is nagyon fontos a rendszeres sport. Hihetetlen, amit Hosszú Katinka művel. Gyakran személyesen is láthatjuk, ahogyan edz. Sokszor a tanítványok melletti sávban tempózik, azt nagyon szeretem, mert rendkívül motiváló ilyen közegben úszni tanulni vagy hobbi szinten edzeni.


Vannak legendák, amik berögződnek az emberben és nehéz mást hinni. Ilyen például az, hogy egy gyerek csak akkor lesz "igazi úszó", ha már 4 éves korától edzésre jár nap, mint nap. Persze, mint legenda megállja a helyét, hiszen egy eszményi képet igyekszik felállítani, csak kicsit másképp kell értelmezni jelen esetben. Heti háromszor jár úszni tanulni. Végül is edzésnek is hívhatjuk. De egy úszó szakedzőknél mást jelent az edzés és mást a tanulás.


Nehéz kérdés, hogy mikortól lehet versenyeztetni a gyerekünket. Vannak szülők, akik nagyon erős elhatározással hozzák le az uszodába az 5 éves gyereket, hogy már tud úszni, szeretne edzeni minden nap. Az úszni tudás, mint említettem, mást jelent egy szülőnek és mást egy úszóedzőnek.  Aki végigküzdi magát az 50 méteres medencében nem jelenti azt, hogy tud úszni. Akkortól van értelme napi rendszerességgel úszni járatni a gyereket, amikor már túléltük a 1.5-2 év oktatást, tudja a 4 úszásnemet viszonylag helyes technikával és már 6-7 éves lett időközben a kicsi.  


De még ekkor is nagy a dilemma, hogy járjon-e tovább edzésre. Érdemes-e versenyeztetni. Ezt a kérdést is sokan felteszik nekem viszonylag hamar az oktatás végéhez képest. Nem lehet rá válaszolni. Illetve olyan értelemben lehet, hogy ha a gyerek akarja, mindenképpen eddzen, versenyezzen, aztán majd ő úgyis látja a többieket, összehasonlítja saját magát velük és eldönti, hogy merre tovább. Ha jönnek az eredmények, úgyis marad. Ha jó a társaság, úgyis marad. Ha "csak" 4-5 évet úszott már szerencsénk van, lesz egy jó alapja, amire építhet és beleszokik az uszoda semmihez sem hasonlítható világába.


Szerintem nem mond igazat az, aki egy 4-5 éves gyerekről megmondja, hogy belőle élsportoló lesz vagy csak hobbi úszó. Persze lehet ilyen-olyan irányba terelni, lehet neki kedvet csinálni, lehet erőltetni, de ezt csak az idő és a szorgalom dönti el, hogy mi lesz belőle. Az, hogy tehetséges a gyermek, csak egy dolog. Hogy ügyes a mozgása, gyorsan tanul, odafigyel. De lehet, hogy csak egy ideig, aztán amikor tud minden úszásnemet, akkor már nem fogja lekötni az, hogy oda-vissza úszkáljon a medencében. Egy kezdetben kissé ügyetlenebb gyermek viszont lehet, hogy talál olyan edzőt/barátokat, hogy nem lehet elvonszolni az uszodából és reggel hatkor boldogan áll a rajtkövön startra készen.

Amíg viszont nem kell ilyenről döntenünk, mert még nem tartanak ott a gyerekek, bátran menjünk családilag uszodába. Lehet, hogy kicsit macerás két, három gyerekkel, de megéri. Ha ők azt látják, hogy a sport egy jó családi program is lehet, akkor már nyert ügyünk van. Amíg apu úszik, addig anyu játszik a gyerekekkel, aztán fordítva. Ahogy ügyesednek, esetleg a nagyobb már mélyvízben is tud úszni, akkor bátran vihetjük magunkkal. (De csak akkor, ha már az oktató szerint is mélyvízbiztos. Megtanítani nem kell neki semmit, ezt bízzuk a szakemberre.) Előző írásaimban már adtam néhány ötletet a strandolással kapcsolatban, de íme néhány játék, amit játszhatunk velük:


Kisvízben 3-4 évesekkel (aki még nem megy víz alá):
- buborékfújás a vízbe minden mennyiségben
- locsolóval öntözés, akár a fejükre is (ez lenne majd a cél)
- nagy esőt lehet modellezni a kezünkkel :-)


Aki már víz alá megy:
- átbújni a kéz/láb alatt
- kincskeresés
- vízbeugrások segítséggel


Aki már mélyvízben úszik vagy csak éppen elkezdte a hozzászokást, annak azt ajánlom, hogy csak olyanokat érdemes játszani, amit a gyerek kezdeményez. Biztos van egy csomó játék, amire ő tanítja meg a szülőt, amit az oktatóval már játszottak sokat. Álljunk elébe bátran és teljesítsük a feladatot!
Aki pedig szeretne egy medencébe csobbanni az ötszörös világbajnokkal, jöjjön hozzánk! :)
További információért látogass el a www.maganuszas.hu oldalra!

Itt pedig Katinka világrekordja. Nem lehet elégszer megnézni.Cikkajánló

Ami tényleg jól jön, ha úszni tanul a gyerek

Nemesvári Edit

A rendszeres mozgás már egészen kicsi kortól...

Egy átlagos 7 éves az úszótáborban

Nemesvári Edit

Tanulságos nyár az idei. És még csak július van. Nagyobbik...

Felnőtt úszásoktatásról érthetően

Nemesvári Edit

Rengeteg telefont, emailt, kérdést kapok naponta...

Tudok úszni, de...

Nemesvári Edit

Korábbi cikkemben írtam a szülőkről, hogy milyen...

Vízhez szoktatás, Level 1.

Nemesvári Edit

Néhány írásom már szólt arról, hogy milyen...